​Бивш зам.-министър: Няма шанс да заменим руските туристи с китайци и индийци

Колкото един сезон е по-слаб, толкова по-алчни са концесионерите на плажове

Държавата трябва да се откаже от концесионирането на плажовете, а те да се представят на сдружението на собственици на хотели, които да ги държат и ползват. Така ще бъде решен проблема с високите цени за шезлонг и чадър на морето. Това каза в ефира на Би Ти Ви бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

Той е категоричен, че няма никаква икономическа логика толкова скъпо да се плаща за ползването на шезлонгите и чадърите на плажа, особено ако държавата е приела, че туризмът е приоритет, който създава 15% от БВП. Но докато няма единна държавна политика, то тогава концесионерите ще си правят каквото си искат. И колкото е по-слаб един летен сезон, те ще бъдат толкова са по-алчни в желанието си от всичко да печелят. Като капак е разнобоят между концесионери и собствениците на хотели, който още повече задълбочава проблема, посочи бившият зам.-министър.

Ботев отчете като голям минус отливът на руски туристи от българското Черноморие. Той припомни, че една трета от тях са били главно деца и младежи. Изключително добре уредения лагер, който няма аналог – Камчия, е бил създаден специално за тях. Днес той пустее, защото не сме направили нищо, за да убедим руската страна, че това е изключителен плюс за техните туристи и сега тези детски лагери са се преместили в Турция.

Руските туристи категорично не могат да бъдат заменени от китайските. Още повече, че нито китайците, нито индийците ходят на море, подчерта Бранимир Ботев.