Израелски туристи в Туитър: В България режат глави като в Ислямска държава

Видяното обезглавяване било възстановка на Царевец на страшното наказание, което допреди 700 години се е прилагало в средновековна България

Израелски туристи едва не изпаднаха в шок, след като наблюдаваха с очите си човешко обезглавяване с брадва на дръвника, пише "Монитор". Ев­­рейското семейство било на туристическа обиколка из България и в събота решило да се изкачи на хълма Царевец. На средата на пътя хората с ужас видели застанал на колене мъж с глава, поставена на дървен пън. А над него палач с маска на лицето тъкмо вдигал брадвата, за да му отсече главата. Шокирани, евреите замръзнали на местата си с ококорени от ужас очи. За тяхна радост обаче палачът не отсякъл главата на жертвата си, а само допрял брадвата до врата му, след което се подпрял на страховитото оръжие, а само минута по-късно двамата с жертвата си бъбрели като първи приятели. 

“Ислямска държава дойде в България. На историческата крепост Царевец маскирани режат глави”, написал в профила си в Туитър Давид Таджер минути след видяното. Когато се окопитили от шока, двамата туристи разбрали, че видяното обезглавяване е само възстановка на страшното наказание, което допреди 700 години се е прилагало в средновековна България. 

“Палачът” Иван Иванов е член на клуб “Традиция” и заедно с колегите си извършват възстановка на средновековни български занаяти и ритуали в рамките на фестивала “Ежедневието на средновековния Търновград”. Иван е спецът по средновковни мъчения. Освен секирата, която не е бутафорна, а е направена от истински метал, до палача има натрупани и различни по дебелина пръчки, с които в миналото са раздавали правосъдие. Друг неотменим атрибут на всеки уважаващ себе си палач в миналото е била и купичката с оцет и потопен в нея тампон. Когато измъчваният изпаднел в безсъзнание от болка, палачът намокрял устните му с оцета и го свестявал. 

Всеки, който иска, може доброволно да даде да му “отрежат” главата, при това напълно безплатно, като след това ще получи и официален документ за това от “палача”. Наред с “палача” Иван и страшният му арсенал за изтезания на Царевец се показват и средновековни оръжия и детски игри. През дните на фестивала до края на лятото ще бъдат демонстрирани и различни позабравени занаяти като горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, тъкачество, изработка на оръжия и бижута. Посетителите ще имат възможността да опитат и редица ястия по рецепти отпреди 700 години. 

Фестивалът ще продължи до края на август, когато ще се проведат демонстрации на битки между мечоносци и копиеносци. Ще се пресъздаде и превземането на бойна кула и обявяването на въстанието на братята Асен и Петър през 1185 година.