Китай ще строи най-дългия стъклен мост в света

Съоръжението ще свързва два зъбера на разстояние от 430 м в Големия каньон Джандзядзие, за който се твърди, че е вдъхновил Дейвид Камерън за красивата планета Пандора при снимките на 'Аватар

Китай ще строи най-дългия стъклен мост в света, който в същото време ще е на най-голяма височина. Откриването ще е през юли в националния парк Джандзядзие в Китай.

Съоръжението ще свързва два зъбера на разстояние от 430 м в Големия каньон Джандзядзие, за който се твърди, че е вдъхновил Дейвид Камерън за красивата планета Пандора при снимките на "Аватар". Ширината на моста ще е 6 м, а той ще се намира на 300 м над повърхността. За сравнение, Скайуок в Гранд каньон в САЩ е дълъг 21 м и на височина 219 м над земята.  Мостът е проектиран от израелския архитект Хаим Дотан, който твърди, че творбата му може да бъде използвана дори за модни дефилета и може да издържи тежестта на 800 души едновременно. Ще има възможност посетителите на моста ще могат да скачат с бънджи от него. До момента скокове с бънджи на най-голяма височина предлага кула в Макау, която е с височина 233 м.