Приморско на протест срещу нови защитени територии

В община Приморско има 7 защитени зони и 8 защитени територии

МОСВ издаде заповед за разширение на защитените територии в посока резерват "Ропотамо". Това предизвика недоволство сред жителите на Приморско - а собственици на имоти от границата на резервата  – Калето до нос Св.Параскева.

"Не искаме да живеем в резерват", заявяват засегнатите граждани, които организират протест срещу обявяването на нови защитени територии, пише burgasnews.com.

Според протестиращите няма информация колко са терените там, а Европейската комисия е дала отлична оценка на общината за опазване на природата и водите в региона. Те са категорични, че и дюните в Приморско са опазени.

В община Приморско има 7 защитени зони и 8 защитени територии. Близо 70% от територията на общината (в голямата си част наследствени, частни земи) е покрита със защитени зони и територии. Средно за територия на Европейския съюз е 20%, средно за територията на Р България е 38,5%.

Наличието на такъв голям брой защитени зони и територии показва, че населението на община Приморско само си е опазило природата и знае как да го прави. Европейската агенция по околна среда даде отличен на община Приморско за опазените от нея води за къпане: плаж Китен юг, плаж Приморско ММЦ, плаж Приморско юг, плаж Приморско север, плаж Аркутино.

Приоритет на общинската администрация е изграждането на пристанище, промишлена зона, животновъдна зона, зона за електромобили и велоалеи. След влизането в сила на заповедта на МОСВ, плановете на общината няма да могат да се реализират.

Чрез забраните за „промяна на начина на трайно ползване” се блокира изменение на общоустройствения план на община Приморско. Планът е заплатен от МРРБ (от данъкоплатеца) и е предоставен на чиновниците от МОСВ (получаващи заплати от данъкоплатеца).

През последните годините чиновници на МОСВ и наричащи себе си зелени НПО-та констатираха, че хората от Приморско са опазили своята природа и констататорите взеха много, много пари. За благодарност за същите тези хора е изготвен проект за заповед със забрани, които ще доведат до демографски срив в общината.

„Ние не искаме да живееем в резерват. Ако пък това стане, нека хората да бъдат освободени от данъци и да ползват облекчения, както е в Америка”, заяви Златин Бодуров - председател на комисията по законност и нормативна уредба към община Приморско и един от организаторите на протеста.

Протестиращите граждани са на мнение, че новата рестрикция е по искане на „Зелените”. "Те си имат мисия и финансиране – да се обявяват за чистата природа, срещу което получават пари”, коментира още организаторът.

Възражение срещу антихуманната и антиприродната заповед до министъра на околната среда и водите са изпратени от кмета на община Приморско д-р Германов и от управителния съвет на НАБЧ.

Протестът на жителите на Приморско е насрочен за 28 май в 10 часа в центъра на града. В 10.45ч.се очаква протестиращите да затворят пътя Бургас – Царево.