Готвят онлайн регистър на туристическите дестинации у нас

Над 20 000 са туристическите атракции, включени в него

Онлайн регистър на туристическите атракции в България скоро ще бъде достъпен на сайта на Министерството на туризма. Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.

Информацията, събрана от всички общини, показва, че на територията на страната има повече от 20 хил. туристически атракции.

В русенска област, например, те са около 280 и благодарение на тях и на усилията на управниците, гражданите и бизнеса Русе се превръща в един от най-важните туристически центрове по поречието на Дунав, коментира Ангелкова. Тя е в града за туристическото изложение „Уикенд туризъм", в рамките на което се провежда и фестивал на туристическите забавления и анимации.

Министърът съобщи, че миналата година 83 хил. туристи са посетили Русе, от тях 22 хил. чужденци, а от тях 2000 японци. За първи път от 15 години насам обектите на Регионалния исторически музей са посетени от 70 хил. души, което е абсолютен рекорд, каза още тя.

Николина Ангелкова съобщи, че заповедта за туристическото райониране на страната е вече подписана. Сега предстои създаване на организации за управление на районите. Тя е посъветвала общините по-бързо да стартират този процес, за да може организациите да кандидатстват за финансиране по новата ОП „Иновации и конкурентноспособност".