Чужди фирми конкурират родните бизнесмени в туризма

Компании направиха солидни заявки да обслужват българските курорти

Чуждестранни фирми влизат в конкуренция с българските за снабдяването на морските хотели с храни, напитки и оборудване. Това стана ясно на XIII изложение “Храни и напитки - сезон 2015” в курорта Златни пясъци. На форума 90 компании представиха продукцията си пред мениджъри на стотина хотела от Северното Черноморие. За първи път, освен дистрибутори на световни марки, на договарянето имаше директно участие на чуждестранни фирми.

Сръбски компании предлагаха хотелски и ресторантьорски софтуер, а испанска фирма показа затворени барбекю фурни, които не опушват заведенията, пестят 40 процента от дървените въглища и на тях може да се приготви блюдо за рекордните 4 минути. Румънска дестилерия пък търсеше клиенти за своите алкохолни напитки. Нейните представители обясниха, че българските ресторантьори живо се интересували от ментата, защото тази напитка се харчела най-много в горещините, докато в Румъния по-оборотни били конякът и водката.

Български изложители коментираха, че морският сезон у нас тази година тръгва късно. “На север по Великден имаше рехави обороти от малкото отворени хотели, а на юг беше пълно мъртвило. Реалното договаряне тепърва предстои”, единодушни бяха представителите на няколко сладкарски и колбасарски предприятия. “В това няма драма. Просто тази година Великден се падна по-рано от миналата и логично повечето хотелиери нямаха изгода да отворят и да поддържат празни обектите цял месец до майските празници”, коментира организаторът на изложението Тодор Сотиров.