Гърция обяви рекорд от български туристи

След нас на румънците

Българите са реализирали над 1.5 млн. посещения в Гърция през 2014 г.Това е двоен ръст в сравнение с предходната година и ни превръща в третата най-голяма група туристи след германците и англичаните. Това става ясно от публикувани данни на гръцката статистическа служба. Интересното е, че те се различават драстично от информацията на Националния статистически институт на България, който изчислява, че пътуванията на българи в Гърция са почти наполовина по-малко - 867 хил.

България в топ 3

Според информация на гръцката статистическа служба пътуванията на българи в страната са достигнали рекорд през миналата година. Те са нараснали с над 121% в сравнение с 2013 г. и са достигнали 1.5 млн. Това е била и най-растящата група туристи, след нас са румънците, чиито посещения в Гърция са нараснали с близо 95%. Така според данните на гръцката статистика България се е превърнала в третия най-голям пазар за туристическата индустрия след Германия и Великобритания с общ дял от 7% във всички посещения при 3.9% година по-рано. От данните се вижда също така, че сухопътният транспорт е най-предпочитан от българските туристи - 1.4 млн. посещения са реализирани по този начин.

Още в началото на миналата година гръцките браншови сдружения в туризма обявиха, че очакват увеличение на туристите от България. Една от причините за това е, че през есента на 2013 г. беше отворен граничният пункт Маказа до Кърджали, който се очакваше да увеличи пътуванията от Южна България до гръцките курорти, включително и за еднодневни и уикенд почивки. Друга причина за ръста вероятно е и по-студеното лято в България през миналата година.

Разминавания в данните

Данните за огромния ръст на български пътувания от гръцката статистика се разминават сериозно с информацията на българския Национален статистически институт, показа проверка на "Капитал Daily". Според него пътуванията на българи в Гърция през миналата година са били общо около 867 хил., което е двойно по-малко от отчетените от службата в Атина. Националният статистически институт също е пресметнал, че през 2014 г. българите са реализирали повече пътувания до съседната държава, но увеличението е по-малко от 5% на годишна база.