Ангелкова категорична: Имаме нужда от нови лифтове, важни са за туризма

Последната дума за изграждането на втори лифт в Банско има екоминистерството

Министерството на туризма е категорично за изграждането на втори кабинков лифт на Банско и не само на Банско, категорична е Николина Ангелкова.

Пред БНТ тя обяви, че предвид потенциал за развитие на ски туризма у нас, трябва да се насочат усилията този бранш да се развива и даде за пример успеха на Банско, който е домакин на състезанията от Световната купа за жени този уикенд . Все пак министърът направи уговорката, че работната група към Министерството на околната среда все още не е дала своето становище и уточни, че нейната работа е водещата.

През тази година Министерството на туризма очаква спад на руските и украинските туристи, но данните от предварителните записвания показват, че той ще бъде компенсиран от увеличение на гостите от други европейски пазари, каза министърът.

По думите й увеличението на литовските, латвийските и беларуските туристи ще е с около 40%, на гръцките и сръбските - с около 10 на сто, на поляците - с между 5 и 10%, на чехите - с 5 процента. Гостите от Германия, които са сред най-многобройните, също се очаква да бъдат с 5 на сто повече, а броят на британците и румънците да се запази на миналогодишните нива.

Ангелкова съобщи, че България ще изпрати във Великобритания туристически аташе, който да работи за привличането на гости от този пазар.