Отлагат за 25 февруари решението за концесията на "Банско"

Налага се разумно решение като трябва да бъде защитен интересът на държавата в най-голяма степен, по начин, който не ощетява природата, посочи екоминистърът

Междуведомствената работна група, която трябваше да излезе с решение най-късно до 15 февруари по казуса с концесията на ски зона "Банско", е поискала отсрочка от 10 дни, съобщи министърът на екологията Ивелина Василева по време на отчета й за първите 100 дни от управлението в ресорното й ведомство. 

Тя обаче не можа да посочи конкретните мотиви за отсрочката, след като вчера министърът на туризма Николина Ангелкова заяви публично, че тази сряда кабинетът ще гласува решение по казуса "Банско".

Припомняме, че работната група беше сформирана по нареждане на премиера Бойко Борисов след като кабинетът му отмени, по настояване на министър Василева, решение на кабинета "Орешарски" за ски зона Банско с мотива, че то е напълно незаконно. Комисията включва експерти на министерствата на околната среда и водите, на туризма, на образованието, на регионалното развитие, както и на МС. След като за пореден път разгледат всички документи и договора за концесията, експертите трябва да излязат с предложение за решаване на проблема с договора на сегашния концесионер "Юлен" за ползване на територии в национален парк Пирин.

"Това е информацията, която получихме от Министерския съвет. Работната група е поискала отсрочката за изясняване на неяснотите по концесията. Казусът безспорно е комплициран", каза Василева, а като проблемни неща за изясняване, предизвикали обществен спор изброи обхвата на концесията и предметът на концесионния договор. "Налага се разумно решение като трябва да бъде защитен интересът на държавата в най-голяма степен, по начин, който не ощетява природата," обобщи тя.

В отговор на въпрос дали ще бъде дадена зелена светлина за втори кабинков лифт над Банско, за което настоява общината и местният бизнес, екоминистърът повтори, че до момента няма постъпило подобно инвестиционно намерение, но в случай, че такова има, ще бъдат спазени законните процедури, то ще бъде подложено на процедура по екологична оценка. В същото време Василева напомни, че според изискванията на ЮНЕСКО в национален парк Пирин режимите за т.нар. буферни зони са облекчени, когато става дума за строителство на съоръжения.

Ивелина Василева обясни още, че в плановете за управление на национални паркове няма как да залегнат инвестиционни намерения за строителство, защото те уреждат режимите за защита на защитените зони в тези паркове.

По думите й, институциите ще убедят екологичните организации и гражданите, че няма олигархични зависимости в този казус, който не се решав години наред няколко поредни правителства, с волята си да действат по балансиран начин, с прозрачност и предоставяне на информация на обществеността.