Варна остава предпочитана дестинация за немци и рускоговорящи

Министерство на туризма - една нова стъпка в правилната посока, смятат от бранша

Не е намалял интересът на рускоговорящите туристи към Варна, съобщи за Topnovini.bg председателят на Варненската туристическа камара (ВТК) Жельо Душев. 

Въпреки усложнената обстановка в района на Украйна, потокът от желаещи да посетят морската столица на България не спира, като това са хора от Русия, Балурус, както и много украинци.

С добра визия като туристическа дестинация се ползва градът и сред германците. През последните месеци Варна е участвала на две изложения в Лайпциг и Рощок. Представените там туристически маршрути включват посещения и на по-малките общини във Варненско. „Хората се интересуват основно с какво ще запълнят времето, прекарано у нас”, поясни Душев.

От туристическия бранш са обнадеждени, че се правят необходимите стъпки за популяризирането на Варна, както и на цяла България сред чужденците. „Удовлетворени сме, че туризмът вече има свое министерство и вярваме, че предприеманите стъпки са в правилната посока”, подчерта председателят на ВТК.

Относно възможността за по-широко рекламиране на страната, включително и чрез авторитетни медии като ВВС, Жельо Душев коментира, че от камарата имат твърде бегла представа за тази инициатива. През 2014 г. представители на варненския туристически бранш са участвали в среща, организирана от Община Варна, посветена на възможностите за по-широко рекламиране на града. Тогава обаче не е станало ясно кой точно ще представлява ВВС по проекта – българи или чужденци, не се е стигнало и до ангажиране на местни специалисти.

Основната задача е удължаване на туристическия сезон, подчерта Душев. През последните няколко години той се е свил до периода от края на юни до септември. Затова сега туроператори и хотелиери се стремят да използват максимално възможностите, които дават празниците, и още от 3 март започват изненадите за чуждестранните и български туристи. Най-вероятно изненадващо изгодни предложения ще има и за Великденските празници.