Обмислят нови чартъри в министерството на туризма

Ангелкова отново се обяви "за" изграждането на втори лифт в Банско и обновяване на съоръженията на Витоша

Министерството на туризма обмисля да подпомага откриване на нови чартърни линии до България, като поема незапълнените места. Това стана ясно от изказване на министър Николина Ангелкова на среща с туристическия бранш по време на изложението "Ваканция и СПА" в София.

Специалисти в Министерството на туризма в момента правят анализ на опита на други държави-членки на ЕС, които могат да бъдат приложени у нас, обясни Ангелкова. По думите й един от механизмите, който вече се проучва е "възможността да подпомагаме при откриване на нови чартърни линии чрез т.нар. празни седалки".

Целта е да се увеличи привличането на нови чартърни линии, което според министъра, значително ще подпомогне туристопотока. "Предстои ми пътуване в Брюксел и съвсем скоро ще представим правната норма, за да се случи това. Ще я съгласуваме с Европейската комисия, така че да избегнем нотифициране на "държавна помощ", уточни тя.

Рекламата на България по BBC тръгва през март, обяви още Анеглкова. Договорът с телевизията е трябвало да бъде подписан, но до момента такъв няма. В момента министерството води преговори с телевизия.

Изложбата на България в музея "Лувър" в Париж ще бъде на 15 април, потвърди пред представителите на туристическия бранш Ангелкова и обясни, че програмата на представянето на страната ни вече е изготвена.

Министерството ще обнови и сайта Bulgaiatravel.org. Това ще се случи до средата на годината. "Ще се опитаме максимално да подобрим изгледа му, така че всеки, който иска да посети някое кътче в страната ни, да получи подробна информация за него и да знае към кого да се обърне", каза Ангелкова.

Популярен специалист в средите, професор, чужденец ще консултира министерството в сферата на маркетинга на туристическия ни продукт, посочи Ангелкова, но не поиска да издаде името му, тъй като преговорите още били в ход. Освен с обновен сайт, България ще се рекламира като туристическа дестинация и в социалните мрежи.

Ангелкова отново се обяви "за" изграждането на втори лифт в Банско и обновяване на съоръженията на Витоша и разказа за усилията за облекчаване на визовия режим за руски и украински туристи. На среща с Патриарх Неофит днес тя е обсъдила и развитието на поклоническия туризъм и облекчени условия за издаване на най-вече руски граждани, които идват в страната ни с такава цел, пише topnovini.bg.