Морето край Варна се напълни с фекални води

Причината е примитивно построен незаконен канал, който служи за актернатива на нерабитещата канализация

Морето край Варна отново се напълни с фекални води. Причина за това е незаконно прокопан канал, който излива цялата мръсотия от хотели и вили на крайбрежната алея и от там през плажната ивица се вливат във водата на плаж Кабакум край Варна, съобщава БГНЕС.

Все още не е ясна причината за създаването на примитивния канал, но най-вероятно е заради спукана канализация. Това е един и от основните проблеми за цялото Северно Черноморие за последните 15 години. Интензивното строителство на луксозни хотели и вили започва от Варна и стига на север чак до курорта Златни пясъци.

Създаването на необходимата инфраструктура се движи с далеч по-бавни темпове, не смогвайки да задоволи нуждата на собствениците. Липсата на стратегия и контрол или по-точно липсата на държава, която в случая се представлява от общинските власти, създават условия за тежки екологични проблеми, които на свой ред са благоприятна хранителна среда за появата на природни бедствия, като наводнението в началото на лятото на 2014 г., отнело живота на над 10 варненци, припомня медията