Община Банско взима на концесия ски- зоната в Добринище?

Кметът на Банско ще внесе Министерството на околната среда и водите предложение за отдаване на концесия на ски зоната над Добринище

Община Банско ще предложи да вземе на концесия ски зоната на Добринище и новите зони за туризъм, определени в бъдещия план за управление на Националния парк “Пирин”. Това заяви кметът на града Георги Икономов пред БНР.

Той е на мнение, че междуведомствената комисия, която ще направи преглед на концесията на ски зона Банско, ще изчисти нерешените проблеми в последните години. В същото време ще се поиска тази комисия да излезе със становище и по предложението на общината за промяна в сегашния план за управление на парка, който забранява строителството на нова кабинкова линия и уплътняване на зоната.

„Тази работна комисия трябва да излезе с предложение и за довършване на процедурата, която ние започнахме преди две години, а именно - частични промени в Плана за управление, които биха позволили да се построи втора кабинкова линия и да се уплътни малко ски зоната. За мен реалистичният срок е до края на февруари да бъдат финализирани и двата въпроса.” Заяви Икономов пред радиото.

Следващата седмица той ще внесе в Министерството на околната среда и водите предложение за отдаване на концесия на ски зоната над Добринище, каквато към момента няма. Икономов смята, че е напълно реалистично и справедливо общината и местният туристически бизнес да са новите концесионери. Така ще бъде избегнато и монополното положение в курорта. „Това би могло да стане и чрез сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, съвместно с общината те да бъдат концесионери на новите територии в ски зоната и в Банско, и в Добринище.” завърши кметът.