720 хил. българи ще пътуват по време на празниците

64 хил. ще са в планинските курорти, а 22 хил. – на спа и уелнес бази. Около 30 хил. са купили куверти за къщи за гости, семейни и градски хотели

720 хил. българи ще пътуват за празниците. Около 560 хил. ще пътуват в страната, а 160 хил. тръгват за чужбина. Такава е прогнозата на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, пише „24 часа“. 64 хил. ще са в планинските курорти, а 22 хил. – на спа и уелнес бази. Около 30 хил. са купили куверти за къщи за гости, семейни и градски хотели

Според Драганов не са много хората, които са слели в почивни дни Коледа и Нова година – причината е, че единият празник е семеен, а другият – „корпоративен“, т.е. българинът тогава празнува с колеги и приятели. „За Гърция по празниците ще тръгнат около 75 хил. души. Те ще са предимно за Нова година. Около 30 хил. българи са избрали да празнуват в страните от Европейския съюз – те потеглят с автобуси, коли и самолети най-вече за Германия, Италия и Испания. 5 хил. наши сънародници са успели да си осигурят почивка на екзотични дестинации“, казва още Драганов. За празник в Сърбия вече са платили около 6 хил. българи, 2500 за Македония.

„В момента доста хора с възможности, позакъснели с резервациите си, настоятелно търсят места в луксозни хотели у нас, но те вече са заети“, обяснява Драганов. Причината е, че притеснени да напълнят базите си, доста луксозни комплекси са свалили цените до 15% спрямо минали години. Така базите им се напълнили още през ноември и началото на декември и със среден клас туристи.

Най-големите натоварвания по пътищата обичайно ще бъдат по основните магистрали на градовете, ГКПП Кулата, ГКПП Маказа и Дунав мост. Експертите очакват силен трафик от румънски туристи. Част от тях традиционно избират за празниците български курорти в близост до тяхната граница. Тази година обаче се очаква и сериозен трафик от румънци, тръгнали за празниците в Гърция. Те минават транзитно предимно през ГКПП Маказа и правят големи колони.

Полицаи ще регулират движението по натоварените пътища, около курортите и на изходите на София и големите градове. Униформени ще помагат в най-натоварените райони. От 25 декември полицаи започват проверки по метода „Широкообхватен контрол“ по малките пътища, курортите и местата с интензивно движение. Ще се следи за употреба на алкохол, наркотици, техническа неизправност на колите, „Гражданска отговорност“. Инспекциите ще продължат до края на празниците.

Заради изграждането на автомагистрала „Струма“ се ограничава движението на автомобили от разклона за Петрич до разклона за Кулата.Временна организация на движението има на пътя Димитровград – Хасково заради строителството на пътен възел Димитровград. Затворен е участъкът Белокопитово – Каспичан на магистрала „Хемус“, има обходни маршрути, ограничението е до 24 декември. От проходите са затворени Златишкия и Върбишкия, забранено за камиони над 12 т. е преминаването през Петрохан, за камиони над 10 т. – Твърдишкият, за тежкотоварни камиони над 10 и 12 т. е затворен Шипка.