Губим руски туристи заради срива на рублата

Анализатори прогнозират, че броят на руските туристи може да спадне до 50% заради срива на рублата

Очаква се туристите от Русия, които са основен купуват на имоти край курортите ни, да бъдат много по-малко през новия туристически сезон, заради срива на рублата. Това заяви пред телевизия финансистът Борис Петров пред „България он еър.”

"При тази девалвация съмнявам се да има някакво търсене. Аз лично виждам два сценария. Но е вероятно Руската централна банка да направи нов опит да повиши лихвата, но той ще лиши икономиката дори от рубли. Голяма част от кредитите в рубли могат да станат необслужвани", обясни той.

Той предупреди, че това може да рефлектира и върху вече закупените имоти от руснаци у нас, ако са взети с кредит. Повечето от руските купувачи на имоти у нас обаче плащат със спестени средства. В някои градове по Южното Черноморие има цели руски колонии. От друга страна брокерите не очакват собствениците на имоти да поискат да разпродават, за да си освободят финансов ресурс.

Резервациите за почивки и екскурзии на руснаците са паднали с 50% заради резките колебания на курса на рублата, заявяват представители на московски туроператори. Намаляването на броя на руснаците, които ще почиват в чужбина, неминуемо ще се отрази и на пазара в България. Но се очаква руснаците да ограничат най-много пътуванията си до по-скъпите дестинации и да почиват в родината си.