Ски сезонът официално започна

Ски сезонът официално започна, но на Боровец съоръженията не работят, заради по-топлото време. Въпреки това се очаква увеличение на туристите с между 4 и 5%

Ски сезонът официално започна в зимните ни курорти. В Банско и Пампорово днес съоръженията ще работят безплатно, а след това цените остават същите като миналата година. В Бороворец съоръженията няма да работят днес, заради по-топлото време. Прогнозите на Министерството на туризма са за 4-5% увеличение на туристите.

В Банско до 20-ти декември цената на еднодневната карта ще бъде 30 лева. Нова услуга срещу символична предварително платена такса ще обезпечава сигурността на туристите, съобщава Иван Обрейков, маркетинг-директор на ски зона Банско. На начална станция ще има хеликоптер, който може веднага да помогне за спасяването на хора в планината.

Новото за сезона по думите на Люба Кленова, маркетинг директор на "Бороспорт", е двойно повече възможности за изкуствен сняг чрез увеличения брой оръдия. „Осветените ни писти са двойно повече. В допълнение имаме и два терен-парка, които са за любителите на фрий стайла“, каза Кленова.

До 19-ти декември цената на картата за съоръженията в Пампорово ще бъде 39 лв. В курорта през този сезон ще има безплатно обучение на начинаещи и на деца, каза Мариан Беляков, директор на Пампорово АД.

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова представи своя съветник по въпросите на зимния туризъм – легендата в ски спортовете Марк Жирардели, който ще бъде и посланик на страната ни за зимен туризъм. Тя потвърди, че най-голям спад на туристите през предстоящия ски сезон се очаква от Русия и Украйна – в рамките на 1-2%, но пък се очаква общ ръст заради очакваното увеличение на зимни туристи от съседните ни страни. Най-много туристи за зимния туристически сезон се очаква да дойдат от Турция (ръст от 10%), от Сърбия и Гърция (ръст от 5%), от Република Македония и Румъния.