​Румен Драганов: Слаба реклама означава и слаб туризъм

Очаква ни труден летен сезон, твърди председателят на Института за анализи и оценки в туризма

Очаква се един труден летен сезон от гледна точна на геополитическата обстановка в региона на Черноморието, Украйна, Русия, както и общата вътрешнополитическа и икономическа обстановка в страната и политическата криза, отбелязва в интервю за агенция Фокус председателят на Института за анализи и оценки в туризма. На въпрос какви други причини влияят, г-н Драганов обяснява, че тя се крие в слабата реклама, която правим в Европа и намаляването на записванията главно от Централна и Западна Европа към България. Не на последно място за очакванията са лошото време в началото на сезона, което забави динамиката на ползване на услуги по Черноморието от български туристи. На въпрос дали тази прогноза важи и за планинските курорти, той пояснява, че там също се очаква да има труден сезон по същите причини. Като цяло се очаква ръст спрямо миналата година около 2%.

Румен Драганов визира като причина и лошото време. Уикендите, на които разчитат хотелиерите през май и юни, вече губят от кратките пътувания, които бяха характерни за предишните години, т.е. българите се научиха да пътуват по Черноморието и планините през уикенда, като правят по няколко такива пътувания. Лошото време директно влияе на мотивацията на пътуване и ние наблюдаваме забавяне на динамиката към средата на този месец, казва още той. Относно движението на цените, той поясни, че има запазване на цените спрямо от миналата година, има много оферти с предварителни записвания, които продължават да текат. Те правят доста по-изгодно пътуването в сравнение с миналата година.Като предпочитани курорти г-н Драганов открои на първо място е Албена. По-предпочитано е и Южното Черноморие – Поморие, Приморско, Китен. През летният сезон чужденците предпочитат повече морето пред планините. Най-много са регистрирани по големите морски курорти. По отношение на чуждестранните пристигания, водещо е летище Бургас.
Има намаляване от скандинавските пазари - записванията от Холандия и Дания са намалели с близо 30%. Записванията с Русия и Украйна се движат с темп на намаляване от около 3%.
Българските туристи като цяло почиват в България, заяви е г-н Драганов. Той е убеден, че и тази година те ще ползват морските и планинските ни курорти. Тези, които отиват в чужбина, са от порядъка на около 15% от българите. Основно ползват близките дестинации, на първо място Турция и Гърция, поясни председателят на Института за анализи и оценки в туризма.