​Европа спря парите за джипове, лимузити и яхти

Заради нагласени обществени поръчки може да загубим още 396 млн. евро

Европейската комисия е спряла средствата за покупка на лимузини, джипове, яхти и вертолети, по програми, финансирани със средства за развитие на селските райони от Фонд „Земеделие”. Новината съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Така около 180 проекта отпадат от финансиране, но Гечев отказа да обяви на каква стойност са били провалените проекти.

ЕК блокира и възстановяването на страната ни на европейски средства за вече платените пари за лимузини и яхти. Те са отпуснати по 60 стари проекта. Според Гечев те са от времето на ГЕРБ. Похарчените вече средства ще останат за сметката на държавния бюджет.

Финансирането на всеки един по тези проекти е било до 200 000 евро. Гечев не можа да посочи на каква обща сума възлиза загубата за страната.

Заради скандала обаче е заплашено одобрението на 1217 проекта, по проекти за селски туризъм, за над 71 млн. евро. Дребни предприемачи са обезпокоени, че дори и да ги одобрят, няма да имат време да ги изпълнят, тъй като крайният срок за приключване е 15 юли 2015 г.

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)е заплашена и от втора финансова корекция, този път за финансовата година от октомври 2012 до октомври 2013 г. върху сумата от 396 млн. евро заради нагласени обществени поръчки, призна още Явор Гечев.