У нас 96% живеят в собствено жилище, в Швейцария – само 5%

Близо 96% от българите живеят в собствен дом, но половината от жилищата ни са пренаселени. Изпреварват ни единствено румънците, с 97%. Това  сочат последните данни на Евростат за статута на жилището и владеенето му в рамките на ЕС-27. 

 

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент - в еднофамилни къщи, а останалите 4% обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени - сочи анализът на Евростат на база данните на НСИ*.

По данни на европейската статистика - около 41% от жителите на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета (34%) - в еднофамилни къщи, а около 23 на сто - в къщи-близнаци.

Делът на хората в ЕС, които живеят в апартаменти е най-голям в Латвия - над 65%, Испания - около 65% и Естония - 64%. 

Делът на хората, които живеят в къща, е най-голям в Норвегия, Великобритания, Белгия и Холандия - между 60 и 70%.  Висок дял на хората, които живеят в еднофамилни къщи е регистриран и в Словения - 66 на сто, Унгария - 64 на сто, Румъния - 60 на сто, Дания - 59 на сто.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища, е регистриран в Румъния - близо 97% от населението на страната живее в собствени домове. Следват България - 96 на сто, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др. 

В Швейцария около 5% от хората живеят в собствен дом, а близо 60% живеят като наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10 на сто.

Около 20% от жителите на ЕС обитават домове с много нисък наем или безплатно, сочат данните на Евростат. 

В някои страни като Германия, Дания, Холандия, Швеция, Люксембург и Австрия повече от 1/4 от населението живее в жилища под наем на пазарни цени, като в Швейцария този процент надхвърля 51 на сто. 

Като основен елемент от качеството на жилищните условия е наличие на достатъчно пространство в жилището и по този показател най-добре се живее в Холандия - 1,7%, и Белгия - 2,2%, отчита анализът. 

Въпреки високия процент собствени апартаменти - най-пренаселени са жилищата в страни като Румъния - 54 на сто, България, Полша, и Унгария - 47 на сто. Висок процент на пренаселеност се отчита предимно в страните, които са изложени на риск от бедност, анализира европейската статистика.