Руските купувачи на имоти в България са намалели три пъти

Нараства влиянието на купувачи от Западна Европа

Спрямо края на 2014 г. руските купувачи на ваканционни имоти в България намаляват над три пъти, докато броят на българските нараства. Това показва анализът на компанията Green Life Development & Resorts, предоставен на медиите. 

"След събитията в Украйна през 2014 г. броят на рускоговорящите купувачи рязко падна, но от началото на 2015 г. пазарът се задържа на относително стабилно ниво", коментира изпълнителният директор на компанията Теофил Петров. "Общият обем сделки не търпи съществена промяна, но такава се вижда в типа на купувачите и техните мотиви за покупка. От изцяло външен пазарът на имоти в сегмента "втори дом" става все по-насочен навътре", допълва Петров. 

По данни на регистъра БУЛСТАТ нараства влиянието на купувачи от Западна Европа като делът им е около една четвърт от този на рускоговорящите. Според Green Life Development&Resorts обяснението е в това, че сделките с граждани от страни от Западна Европа са всъщност с емигрирали българи, водени както от носталгията, така и от желанието да инвестират спестяванията си.