Hyatt отваря хотел в София

Първият хотел на веригата ще бъде в района на паметника на Васил Левски

Международната хотелската верига Hyatt International стъпва в България. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на Hotel & Tourism Investment Forum.

Първият хотел на веригата ще бъде в София в района на паметника на Васил Левски, каза Ангелкова, но не уточни дали ще бъде в съществуваща сграда или ново строителство. Hyatt International имали планове за разширение и по Черноморието, но първо искат да пробват пазара в София. Днес представители на веригата ще са на разговори в министерството. Ангелкова сподели, че се водят разговори с други хотелски вериги от висок клас, сред които Marriott International, която в момента проучва пазара.

Общо пет са международните хотелски вериги от висок клас с интерес към българското Черноморие и по-конкретно към курортите – Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, но те били на етап проучване на пазара. Основната цел на министерството е да се таргетира и нишата за високия клас туристи, каза Николина Ангелкова. "Това от една страна е свързано с повишаване качеството на туристическия продукт, който предлагаме, от друга страна - с материалната база за висок клас туристи", поясни министър Ангелкова. 

"За 2015 г. общо 11 млн. нощувки са били реализирани в 4 или 5-звездните хотели, което показва, че хората търсят високо качество", смята министърът. Данните показвали, че има възможност страната ни да разгърне потенциала си в този сегмент. "Затова Министерството на туризма предстои да въведе доброволен етикет за качество, който ще бъде свързан с изисквания, отговарящи на световните стандарти и изискванията на Световната организация по туризъм за етикет и качество.

Целта е качеството, което ще предлагаме във висококатегорийните хотели и ресторанти да бъде най-високо и да се гарантира комфортът на туристите", добави министър Ангелкова. Според нея „най-голям потенциал имаме във фокуса на културно-исторически туризъм и особено балнео и СПА сферата, където потенциалът на България се използва изключително малко". "Ние сме втори в Европа по богатство на минерални води, така че това е един от основните фокуси в работата на нашето министерство", каза Ангелкова. По думите ѝ, основната цел на министерството е да се таргетира и нишата за високия клас туристи.

Общият ръст на чуждите туристи у нас за последните десет години е 40%, каза още тя. За миналата година те са били 7,1 милиона. Ангелкова очаква тази година броят им да нарасне значително. Туризмът формира 13 процента от БВП, пряко заети в сектора са 92 хиляди души, а общата заетост с непряко заетите е 382 хиляди души.