Москва продава комплекса „Камчия“ барабар с паметника на окупатора на България

Инвестициите в комплекса са над 120 милиона евро

Московските власти ще продадат на търг санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", който се намира на българското Черноморско крайбрежие, съобщи руската агенция Интерфакс. Съобщението е на градския департамент по конкурентна политика на руската столица. Правителството на Москва инвестира в комплекса над 120 милиона евро.

На 9 септември 2010 г. се състоя официалната церемония по откриването на Детски оздравителен лагер „Радуга“. На нея присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, който беше свален от поста дни по-късно. Откритият обект бе част от инвестиционния проект на Правителството на град Москва за изграждането на Международен детски санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, който заема територия от 31 хектара.

От есента на 2010 г. в „Камчия“ стартира целогодишно обучение и отдих за деца и младежи от Москва и за целта пристигнаха преподаватели от Русия. Решението за строителството на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ е прието от правителството на Москва още преди десет години – през 2003 г. През 2006 г. е построен комплекс „Кристал“, две години по-късно – административно-образователен и хотелски център „Лонгоз“, през 2010 г. – детски оздравителен лагер „Радуга“, след това лечебно-диагностичен център „Здравец“. Работи и спортен комплекс и учебно-възпитателен център „Юрий Гагарин“.

Селището беше изградено от българската фондация „Устойчиво развитие за България“, ръководена от бившия шеф на Комсомола Станка Шопова заедно с московския фонд „Сътрудничество“, където председател на настоятелството е Лужков. Независимо че местността Камчийски пясъци бе защитена територия и там не можеше да се изгражда нищо. Миналата година пък в центъра на комплекса Шопова откри възстановения паметник на окупатора на България - маршал Толбухин.