Все повече хора продават нивите си за лечение или заминаване в чужбина

Наследници и собственици не виждат полза от рента

Проблемите с изплащането на рентата е един от основните мотиви за продажба, особено когато става дума за малки парцели или за такива с много наследници. Това стана ясно от данни за пазара, представени от българската компания за купуване и наемане на земя „Агрион”. Оказва се също така, че голяма част от собствениците и наследниците не знаят кой и дали им обработва земята. Най-честата практика е отдаването й под аренда, в повечето случаи на арендатор.

Оказва се, че не са малко случаите, в които няма подписан договор, а само устна договорка с арендатора за стопанисването на имота, а често рентата се плаща в произведена продукция или с голямо закъснение. Това също обезкуражава собствениците да управляват активно земята и те все по-често обмислят възможността да я продадат сега, когато доходността е добра. За по-малките, неокрупенени парцели прогнозите са, че доходите от рента ще намаляват.

Сделката със земеделска земя се превръща и в алтернатива на банковия кредит, особено когато хората искат да започнат нов бизнес или имат нужда да финансират вече стартирал такъв. Освен че сделката се реализира бързо, реално собственикът не се ангажира с плащането на лихва, не се начисляват и други такси и комисионни, характерни за традиционното кредитиране. Освен това няма ограничения, свързани с целта на получените средства, както е при кредита и документалното доказване на доходите на кредитоискателя, поясняват от „Агрион”. 

Парите от продажба на земеделска земя най-често се използват за лечение на по-възрастни роднини или за финансиране на заминаването в чужбина за по-младите наследници. Все по-често сделката със земя служи за покриване на стари дългове или за решение на семейни спорове. Преобладават сделките за 10-15 дка.