Имотите в Лондон са рай за пране на престъпни пари

​Британски активисти за борба с корупцията твърдят, че милиарди долари от престъпна дейност, особено от Русия, се изпират през пазара на имоти в Лондон

През последните пет години имотите от висок клас в Лондон са повишили цената си с 42%.

Един от активистите Роман Борисович се включи в телевизионнен проект, наречен „От Русия с пари“. Той се представи за руски министър с интерес за закупуването на имот с крадени пари и посети няколко агенти за недвижими имоти в Централен Лондон. Агентите му предлагат да купи имот чрез офшорни компании, за да остане анонимен, след като той им казва, че е откраднал пари предназначени за закупуване на лекарства.

Кабинетът на премиера Дейвид Камерън се закани съвсем скоро да се справи с проблема. По данни на правителството имоти на стойност 191 млрд. долара в Обединеното кралство са притежавани от офшорни компании. Камерън проверил, че повечето са законни бизнеси, но признава, че има и проблеми.

Заради огромното търсене в цял Лондон кипи строителство. Кметът Борис Джонсън обяви четири нови жилищни зони, с които ще се опита да ускори строителството на нови жилища, за да отговори на търсенето. Новите зони се намират в Хейвъринг, Енфийлд, Редбридж и Тауър Хамлетс. В тях ще бъдат изградени около 12 хил. нови жилища, от които над една четвърт ще са субсидирани от държавата.

Кметът на Лондон планира през следващата година да построи почти половин милион нови жилища. Очаква се само в Лондон да бъдат обявени поне 20 нови жилищни зони.