20% ръст при търсенето на луксозни имоти на годишна база, отчитат брокери

Във високите ценови нива най-търсени остават къщите, разположени в затворен комплекс

20% ръст при търсенето на луксозни имоти на годишна база, отчитат брокери. Покупките са с цел отдаване под наем.

Като основна причина за тази тенденция се посочва в активизирането на купувачите в средните ценови нива /средни за луксозния сегмент и високи за пазара на имоти като цяло/, които формират над 65% от пазара от началото на годината. Във високите ценови нива най-търсени остават къщите, разположени в затворен комплекс, като това може да се определи като най-отличителната тенденция за наблюдавания период, посочват специалистите. Според брокери, запитванията и сделките за луксозни къщи и апартаменти демонстрират видимо покачване спрямо началото на 2014 година.

От началото на 2015 г. част от клиентите предпочитат да вземат кредит за част от сумата, дори да имат необходимите средства за цялата сделка. Това са купувачите на т.нар. престижни имоти. Те избират апартаменти с три спални, на цена между 150 000 и 200 000 евро в добрите райони на столицата.През наблюдавания период имотите в затворените комплекси се очертаха като най-атрактивната за клиентите придобивка поради множеството решени въпроси, които са проблем при стандартните къщи и апартаменти.

Друга група клиенти, която активно влияе на пазара на луксозни имоти в момента, са купувачите, които инвестират в имоти с цел отдаването им под наем. Без съществени изменения се запазва наемният пазар на луксозни имоти.„Наемните нива задържат цените си стабилни с незначителни изменения в рамките на последната една година. Пазарът на покупко-продажби и този на наеми са в тясна връзка и зависимост. Когато покупката на имот стане изгодна, каквато е ситуацията през последната половин година, хората напускат жилищата под наем и предпочитат за сходна стойност да изплащат кредит. Това неизбежно в даден момент ще повлияе на наемните нива, но засега цените са стабилни, особено в центъра на София, в района на Оборище и Докторска градина, както и в горната част на Лозенец”, допълват от агенцията.

В същото време някои по-качествени проекти на пазара на покупко-продажби започнаха да бележат известен ръст в нивата си, но засега е рано от това да се правят изводи. Това, освен на растящата активност, ще се дължи и на продължаващите индикации за глад по отношение на наистина качественото предлагане.

Днес интересът на клиентите – купувачи и наематели, е към модерно издържани жилища, практични и с „олекотен” дизайн и обзавеждане. Аристократичните имоти с история и старинен стил трябва да са изключително добре поддържани, да разполагат с асансьор и да не са разположени в амортизирани сгради, за да успеят да отговорят на очакванията на все по-взискателните клиенти, смятат брокерите.

Докато купувачите, търсещи в по-високия сегмент на луксозните имоти, са по-претенциозни, то средната класа клиенти са изключително прагматични. Те не се влияят толкова от наличието на гледка или от съседите, а търсят паркомясто и гараж.