Осигуриха законова защита на хора, които не могат да изплащат ипотечните си кредити

От данните става ясно, че 17 хиляди ипотечни кредита изобщо не се обслужват - български семейства, които потенциално ще останат на улицата, тъй като имотите им ще бъдат продадени, защото не могат да си плащат вноските по кредити към банките

Депутатите осигуриха законова защита на длъжници, които не могат да изплащат ипотечните си кредити. Те приеха окончателно, че началната цена при първата публична продажба на имот не може да бъде по-ниска от данъчната му оценка. Предложението е на Реформаторския блок, но беше подкрепено и от опозицията.Мая Манолова от БСП дори прикани депутатите да гласуват в полза на текстовете, като цитира статистика на Асоциацията на търговските банки.

От данните става ясно, че 17 хиляди ипотечни кредита изобщо не се обслужват - български семейства, които потенциално ще останат на улицата, тъй като имотите им ще бъдат продадени, защото не могат да си плащат вноските по кредити към банките. Поне ще осигури на тези български семейства продажбите на техните жилища заради необслужени кредити да не се продават за жълти стотинки и да не се стига до ситуацията, в която хората, освен че ще останат на улицата, ще продължат и да бъдат длъжници. Продължават дебатите по окончателното гласуване на промените в Гражданския процесуален кодекс продължават.