Атакист броил 2.3 млн. за къща на Ирен Кръстева

След сделката Пехливанов ипотекирал имота за 1.5 млн. лева

Николай Пехливанов - бивш депутат от "Атака" и кандидат-кмет на София, купил триетажна къща от Ирена Кръстева - майката на депутата Делян Пеевски, съобщи в. "Капитал".

Сделката станала преди седмица между фирмата "Грийнлайф Сити" ЕООД на Пехливанов и "Балканска медийна компания" ЕАД. Стойността е 2,34 милиона лева. Същия ден имотът бил ипотекиран в "Булбанк" за 1,5 милиона лева., показва справка в Имотния регистър.



"Балканска медийна компания" е едноличен собственик на "Нова българска медийна група холдинг", в която влизат фирмите, издаващи вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика". От финансовите отчети на дружествата става ясно, че от 2009 г., след като изданията са придобити от Ирена Кръстева, те започват да генерират печалба. Тя се разпределя като дивидент, който стига до "Балканска медийна компания".

Имотът се намира в центъра на София, на ъгъла на улиците "Асен Златаров" и "Върбица". Фирмата на Кръстева продава освен къщата на три етажа (всеки от които е средно по 150 квадратни метра, и земята под нея, която е с площ от 400 квадратни метра.

Имотът е собственост на "Балканска медийна компания" от началото на 2012 г., когато е купен за 1.89 милиона лева от друга фирма. На 17 март 2014 г. къщата и парцелът са ипотекирани от фирмата на Ирена Кръстева за 6,4 милиона лева в Корпоративна търговска банка. Два месеца по-късно КТБ е поставена под особен надзор. В края на 2014 г. ипотеката върху имота е заличена от Имотния регистър. Това става по искане на квесторите, които уведомяват Агенцията по вписванията, че изтегленият девет месеца по-рано кредит от 6,4 милиона лева е изцяло погасен.

През дружество "Балканска медийна компания" Кръстева купува над 20 имота из цялата страна, като според Имотния регистър стойността на сделките е 17 милиона лева. Сред имотите има апартаменти и къщи в центъра на София, ресторант в Драгалевци, части от парк-хотел "Берлин" в Бояна, апартаменти в Слънчев бряг.

Продавачи на някои от имотите са фирми на рекламния бос Красимир Гергов (къща на ъгъла на ул. "Оборище" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"), на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано (ресторант "Ривър Сайд" в Драгалевци), както и свързаната с основателите на "Винпром Пещера" "Галакси пропърти груп" (апартаменти в Слънчев бряг) и др.

Николай Пехливанов е бивш служител на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). През 2004 г. той започва частен бизнес и в момента е собственик на групата от фирми за недвижими имоти "Грийнлайф". През 2009 г. Пехливанов е избран за депутат от "Атака", като става зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Две години по-късно е кандидат за кмет на София от същата партия.