Приоритет при санирането ще са най-старите сгради

По думите на министъра към момента одобрените сгради са 97, а в процес на оценка са над 190

Приоритет при санирането ще са най-старите сгради. Ако са получени няколко молби към програмата, трябва да се започне с най-старите сгради. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова в Народното събрание.

"Когато приехме програмата освен инвестицията, която предвидихме чрез държавна гаранция от 1 млрд. лв. за панелните сгради, паралелно с това беше поет ангажимент по текущата програма, която се съфинансира с европейски средства по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. да направим всичко необходимо така, че да има равнопоставеност между сградите, които се финансират в рамките на тази последна година от усвояването на европейското финансиране и да дофинансираме самоучастието от 25 % и да подкрепим тези сгради", каза регионалният министър.

Осигурени са допълнителни почти 15 млн. лв. от държавния бюджет като допълнително съфинансиране към наличните средства от европейското финансиране в размер на 50 млн. лв., с които ще може да довършим изграждането, санирането, обновяването на сградите, които са подадени за финансиране.

По информация на Павлова към момента одобрените сгради са 97, а в процес на оценка са над 190 сгради. „Ще се постараем в рамките на 2015 г., когато изтича срока на европейското финансиране поне около 250-280 от тези сгради да бъдат реализирани и съфинансирани”, добави Павлова.

Относно контрола на изразходваните средства, тя посочи, че по отношение на националната програма за саниране и енергийна ефективност на жилищните сгради има няколко контролни механизма. Освен строителния контрол, който контролира дейностите по строителството във всеки един строителен обект в страната е поставено изискване, освен независим строителен, независим авторски, да има и независим инвеститорски контрол по отношение на реализацията на всяка една сграда и на ремонтните дейности на всяка една сграда.

По думите на Павлова допълнителен контрол, извън това ще се осъществява от всички останали компетентни органи, включително от Агенция за енергийна ефективност по отношение на мерките за енергийна ефективност, както и Агенцията за финансов контрол по отношение на обществените поръчки и Министерство на регионалното развитие по отношение на цялостния инвестиционен процес, строителен контрол, контрола по издаване на разрешение на процес и разрешение за ползване.

Тя конкретизира, че търговските обекти, които са намират в жилищни сгради, също могат да се включат в програмата за саниране като част от общите мерки за енергийна ефективност безплатно, ако не са получавали държавна помощ над 200 000 лв., за последните 3 години.