Л. Павлова: Създаваме Фонд за саниране на панелните блокове до пролетта

Създават Фонд за саниране на панелните блокове до пролетта Следващата седмица ще е ясно колко точно средства ще върне България на ЕК през тази година по ОПРР

До пролетта на следващата година се очаква да бъде създаден Фонд за енергийна ефективност, чрез който да се санират големите панелни блокове у нас. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Дарик радио.

Предвижда се в него да бъдат осигурени 2 млрд. лева за санирането на сградите. За фонда ще се търси финансиране, защото средства от бюджета за това няма, заяви Павлова. Тя припомни, че България ще кандидатства за получаване на средства за фонда по плана „Юнкер“. Интерес към проекта пък вече са проявили Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Европейската инвестиционна банка.

„Целта ни е следващата година да започнем санирането на големите панелни блокове в градовете. Впоследствие ще бъде въведена системата на зелените сертификати и чрез тях ще може да се изплащат средствата, вложени в санирането на блоковете. Самите ремонти ще бъдат направени изцяло за сметка на държавата, единствено етажната собственост на блока трябва да се разпише, че е съгласна да се санира сградата. Държавата ще осигурява финансирането, а проектирането ще е работа на общината” заяви министирът. По новата оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) пък се предвижда да бъдат отпуснати средства за саниране на жилищата в страната, но без панелното и ЕПК строителството.

Регионалният министър отново припомни, че 106 млн. евро по настоящата оперативна програма „Регионално развитие“ са под риск да бъдат загубени до края на тази година: „В момента правим разплащанията, а следващата седмица ще сертифицираме проектите. Тогава ще стане ясно дали и какви ще бъдат загубите. Целта е МРРБ е да разплати 100 млн. евро и да минимизира максимално загубата.”

До момента по ОПРР са изплатени 75% от средствата. Има няколко критични проекта, които се очаква да бъдат завършени през следващата година. Сред тях е и строителството на северната скоростна тангента на София, което се бави заради проблеми с отчуждаването.

Със средства от държавата следващата година МРРБ очаква да започне строителството на още един язовир за питейни води - "Луда Яна" край Панагюрище. Очаква се изграждането му да струва около 52 млн. лв. През миналата седмица вече бе подписан договорът за строителството на яз. "Пловдивци", който ще доставя вода на голяма част от населените места в област Смолян. С пари от бюджета се очаква да започне и ремонтът на яз. "Студена"