Файненшъл Таймс: Руснаците се радват на добър живот в България

Като причини се посочват леснодостъпните за престой, както и навлизането на руски бизнеси

Руснаците се радват на добър живот в България. Все повече от тях се сдобиват със свой втори имот в черноморската страна, пише "Файненшъл Таймс".

Страната ни се е превърнала в популярна дестинация за покупка на недвижими имоти от средната класа. Близо 400 000 руснаци имат апартаменти или къщи в страната. Увеличава се броят на тези, които идват не само за почивка през лятото или зимата, а за да останат през цялата година. Някои руснаци даже управляват своя бизнес в Москва от България. Това става ясно от проучване на изданието.

"Тук руснаците са добре дошли", казва Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в къщата на родителите си край Несебър на брега на Черно море. Не липсват и руснаци в пенсионна възраст.

"Руски строителни компании, туристически агенции и супермаркети си намериха тук пазарни ниши". За активното руско присъствие в страната спомагат и леснодостъпните разрешителни за престой”, това споделя Михаил Чобанов, който е изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.