Заможните бързат да инвестират в скъпи имоти

Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение, коментират от агенция за недвижими имоти

Заради нестабилната политическа обстановка и проблема с КТБ расте интересът към пазара на имоти като по-сигурна инвестиция. Това се забелязва по увеличеното търсене на по-големи и по-скъпи имоти и съкращаването на срока за изповядването на сделките. Това става ясно от анализа на агенцията за недвижими имоти "Адрес" за пазара на имоти.

Жилищата за над 100 000 евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г. През май и юни сделките над тази цена са 15% от всички, докато в началото на годината са били около 7-8%, сочат данните за първите шест месеца на годината.

"Стабилизирането във високия сегмент се очерта като основна тенденция в последните месеци", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес". По думите му това означава, че хората с повече спестявания са взели решение да ги инвестират в имот, което е сигурна стъпка, особено предвид падащите лихви по депозитите.

Намалява и периодът на сключване на сделка, като в последните месеци около една трета от покупките са реализирани в рамките на месец. В началото на годината за такъв срок се сключваха под една пета от сделките.

Същевременно расте броят на жилищата, закупени на цена, по-висока от първоначално оферираната. Повече от 10% от всички са покупките, реализирани с надценка.

"В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес". "Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие", допълва Павлов.

По думите му, пазарът на имоти все пак остава сред най-устойчивите икономически сектори заради сигурността, която предлага. Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте и делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи, сочат още данните на "Адрес". Около една трета от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9.5% от всички.

Цените не променят съществено нивата си, като средната стойност в столицата е около 700 евро/кв.м. Варна, дори и след климатичните катаклизми продължава да е с активен пазар, особено в летните месеци. Цените в морската столица също се задържат стабилни – около 670-690 евро/кв.м. Нивата в Бургас и Пловдив остават без промяна между 490 и 550 евро.

С оглед на промените в профила на желания имот в столицата, като предпочитани квартали за периода се очертаха Център, "Гео Милев", "Изток", Докторска градина, "Бъкстон", "Стрелбище". Сделките в по-ниския сегмент се сключваха основно в районите с метро и с подобрена инфраструктура.

Към тези изисквания постепенно се прибави и растящата критичност на купувачите към качеството на сградите, което отчасти се дължи на последните климатични явления. Все повече хора се интересуват от стабилността на сградата, материалите, конструкцията, здравината и издръжливостта на фасадата. Купувачите питат доколко дадена сграда може да издържи на метеорологичните условия, разказват брокерите.

На пазара на наеми преобладава интересът към едностайни и двустайни апартаменти, докато търсенето на по-големите жилища е по-слабо заради по-високата цена. Най-често бюджетът на наемателите варира между 350 и 450 лева. Често този ценови диапазон се отнася за по-крайните квартали на столицата. За тези, които разполагат с повече средства, жилищата между 500-700 лева са приемливи. Наемният пазар е по-активен в сравнение с миналата година, а най-предпочитаните квартали в столицата са "Младост", "Люлин", Център, "Лозенец", "Дианабад" и южните райони.