Бизнесът и синдикатите приеха "скучния" бюджет за 2017 година

Според тях той е по-добър от тазгодишния

"Съвършен бюджет няма, надявам се това да е скучен бюджет, който да не е тема за дебати, имаме много по-сериозни въпроси да решаваме". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов при обсъждането на проектобюджета за 2017 г. от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Крайният срок за приемането на законопроекта в Министерския съвет и внасянето му в Народното събрание е 31 октомври.

Представителите на работодателите и синдикатите определиха проекта като по-добър от тазгодишния, съобщи БТА.

Сред забележките на синдикатите са запазването плоския данък, замразяването на максималния осигурителен доход на 2600 лв., замразяването на размера на минималното обезщетение за безработица на 7.20 лв. на ден и помощта за майките, които отглеждат дете между 1 и 2 г. на 340 лв. КНСБ настоява максималният осигурителен доход да стане 2800 лева.

Част от работодателските организации възразяват срещу административното увеличение на минималната заплата с 9,5% от 420 на 460 лв. без това да е съгласувано с тях. Синдикатите на свой ред предлагат, минималната заплата да продължи да расте не само през 2017 г., но и през следващите две години, докато правителственият проект не предвижда това.

Очакванията са реалният растеж на БВП през следващата година леко да се забави, като до края на 2019 г. той ще ускори до нива от 2,7 на сто, прогнозира Горанов.

Инфлацията през 2017 г. ще е 1,5%, а в периода 2018 - 2019 г. леко ще се ускори при допускане за малко по-високи международни цени на петрола и енергийни суровини.

"Продължаваме да смятаме, че постепенно трябва да се движим към балансиран бюджет. Запазваме целите за дефицит от 1,4% от БВП за следващата година, 1% през 2018 г. и 0,5% през 2019 г.", отбеляза Горанов.