Експерти: Връзката между бизнес и образование е сериозен проблем за България

Заради липса на квалифицирана работна ръка много фирми у нас са застрашени от фалит

Очакват ли ни фалити на родни фирми заради липса на работна ръка бе темата, която коментираха в студиото на България Он Еър  Надя Василева, експерт по подбора на човешките ресурси и финансистът Мика Зайкова.

Мика Зайкова каза, че проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. По думите й причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда, а второто нещо е, че България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова.

Според нея най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова, заключи финансистът.

Надя Василева изтъкна като друга важна причина за тази ситуация  демографията. Тя посочи, че България е една от страните с най-застаряващо население. "Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него. Затова трябва да има глобално, не само национално, разглеждане на този проблем", настоя Василева.

Тя коментира данни от изследване, което покрива най-търсените професии и сред тях са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. "Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни Василева.