Вл. Каролев: Ще нарушим Конституцията, ако накараме големите вериги да продават предимно български стоки

Имаме производство, но изнасяме стоките за повече пари на Запад

"БСП отново дава идея, която няма приложение. Не може да задължим големите вериги магазини да продават предимно български стоки. Това няма да издържи нито в Народното събрание, нито в пред Конституционния съд". Това заяви икономистът Владимир Каролев по повод идеята на социалистите 2/3 от стоките в големите вериги магазини да бъдат български.

"Това, че българското земеделие е притиснато в ъгъла е мит. Как ще задължите някой да си купи българско вино, като не иска? Какво ще стане, ако през езона няма домати? Ще затворим щандовете ли? Има български череши и са по-вкусни от чилийските, но за тях в Германия дават по 8-10 евро а килограм. Тук можем ли да си позволим да купуваме толкова скъпи плодове", попита реторично Каролев. Според него подобен закон ще ни вкара в командова икоономика, която сме я изпробвали, но не работи. 

"Защо само големите вериги трябва да продават предимно български стоки? Ако погледнете цифрите, всяка година се увеличава земеделското производство, но месото, например, се изнася. Освен това ние не произвеждаме достатъчно мляко и слънчоглед, за да задоволим нуждите на пазара. Сиренето и кашкавалът ни се прави с мляко от Дания и Полша. При кренвиршите е същото. Какво като се произвеждат в България, след като месото е вносно", каза още Каролев пред Нова ТВ. 

Социологът Андрей Райчев контрира, че в Париж има практика да се продават плодове и зеленчуци, произведени до 180 км от френската столица. "На много места по света са решили този проблем. Най-слабо се грижим за производството си в цяла Европа. Не защитаваме интереса на производителите", коментира Райчев.