Намалиха лихвата при просрочени задължения

Така България може да спести по 60 000 лв.на ден от плащанията по делото за АЕЦ

Депутатите подкрепиха предложението на Реформаторския блок законната лихва при просрочени задължения да бъде намалена. В момента тя се формира от основния лихвен процент (ОЛП), определен от БНБ, плюс 10 процентни пункта. След промените фирмите ще плащат 8% надбавка,а физическите лица - 4%.

Промените засягат просрочията към НОИ, НАП и други държавни и общински структури, които събират данъци и такси. Ако бъдат приети и на второ четене, те ще обхванат и договорите, сключени по Закона за задълженията и договорите. Сред вносителите на поправката са Вили Лилков, Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Сред мотивите им е, че надбавката за плащане на просрочени задължения от 10% е определена у нас преди повече от 20 години при съвсем различна финансова обстановка – икономическа нестабилност, висока инфлация и висок ОЛП (б.р. от 1 октомври т.г. той е в размер на 0%).

"Целта на законопроекта е лихвата да не играе ролята на наказание, а на компенсация за кредитора. Постоянно има случаи на хора, които имат забавени плащания към мобилни оператори и други търговци. В един момент се оказва, че натрупаната лихва е по-висока от самото задължение", обясни Димитров.

Поправката ще повлияе и на лихвите по делото за АЕЦ "Белене", подчертаха реформаторите. Според тях определените от арбитражния съд в Женева ежедневни лихви от над 330 хил. лв. за забава на погасяването на 620 млн. евро за централата ще се намалят с над 60 хил. лв.