Икономисти от БАН: Лихвите по кредити и депозити ще падат

Ръстът на БВП ще стигне 2,9% до края на годината

Лихвите по кредити в следващите месеци ще падат. Подобна тенденция се очертава и при депозитите, но с по-плавни темпове. Това прогнозира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН. Икономистите представиха ревизия на прогнозата си за икономическото развитие на България за периода от 2016 г. до 2018 г.

Според Сарийски банките ще започнат да предлагат все по-изгодни кредити, но само за надеждни кредитополучатели, които могат да предложат достатъчно обезпечение.

„Долната граница на лихвите по депозити е опасно близко до нулата. Тази психологическа граница трудно ще бъде премината. Не е изключено обаче да се стигне до отрицателни лихви за отделни продукти и отделни категории вложители“, коментира икономистът.

В доклада се посочва още, че у нас секторът е по-силно концентриран – в края на 2015 г. петте най-големи банки контролират 57,6% от активите, докато във Великобритания този дял е 36,8%, а в Германия - 30 на сто.

Според учените Брутният вътрешен продукт на страната през тази година ще нарасне с 2,9%, което е с 1% повече спрямо очакванията им през пролетта. Доц. Виктор Йоцов обясни коригирания резултат с данните за успешния летен туристически сезон и за добрата селскостопанска реколта.

Към края на август излишъкът е над 3 млрд. лв., или 3,5% от БВП. Това се случва за първи път, след като кризата ни удари през 2008 г., подчерта икономистът.