Прецизиране на забранителния списък за приватизация поиска Томислав Дончев

Ведомството се готви да приключи по най-бързия начин проверката на купувача

Заради спорното тълкуване на непрецизни текстове в Закона за приватизацията, какъвто е случаят с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна, вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев предложи на народните представители в приложения към закона списък със забранените за раздържаване дружества да се запишат и техните обособени части, които също не подлежат на продажба.

Дипломатическият клуб в Бояна, който е обособена част от забранената за приватизация Агенция за дипломатическите имоти АДИС, бе пуснат на търг, спечелен с цена от 8.5 млн. лв. от старозагорската фирма "Ексклузив Уеб дизайн" с капитал от 3 лв. Преди два дни купувачът декларира произхода на средствата за сделката, но от приватизационната агенция не казват откъде е обявено, че са парите. Декларациите на купувача се проверяват от Националната агенция по приходите, която инспектира изцяло дейността "Ексклузив Уеб дизайн".

Ведомството се готви да приключи по най-бързия начин проверката на купувача, който обаче трябва да бъде одобрен и от Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Негово заседание по казуса не е насрочено, като надзорът се кани да изготви и правен анализ на процедурата за приватизация на Дипломатическия клуб, преди да вземе решението си.

"Когато приключи проверката на НАП за произхода на средствата на купувача, ще може да коментираме дали сделката е скандална или не", заяви Томислав Дончев по време на петъчния парламентарен контрол. Той отново посочи, че според него е трябвало Дипломатическият клуб в Бояна да бъде продаден, тъй като няма отношение към дейността на АДИС, и без това е бил даден под наем и не е работа на държавата да се прави на хотелиер или ресторантьор.

Дончев не се ангажира с отговор дали сделката е законосъобразна като посочи, че има логика в решението на АПСК да обяви имота за продажба, защото не е изрично описан в списъка с обособените части, забранени за приватизация, в който например има обекти от фирми, собстевност на спортното министерство. Затова, според него, за да се избегнат следващи спорни тълкувания на Закона за приватизация, може депутатите да вземат решение за изрично описване на забранените за продажба обособени части от държавни фирми. Мартин Димитров от Реформаторския блок репликира, че решението да се продаде Дипломатическия клуб в Бояна е все едно да се продава двигател от забранен за продажба автомобил. Той обърна внимание и на това, че според Закона за приватизация обособени части от забранени за продажба държавни фирми може да се обявяват на търг само срешение на Министерския съвет, каквото в случая липсва.