​Петкова: Ако НЕК не плати за реакторите, излагаме на риск цялата енергийна система

Проектът „Белене“ трябва да бъде икономически обоснован, преди да се рестартира

646 млн. евро са парите, които НЕК ще трябва да плати за руските реактори на „Атомстройекспорт“. Това са много пари, но на практика не подлежат на обсъждане, тъй като такова е решение на арбитражния съд – това, което сме поръчали през 2008 г. по времето на тогавашния министър на енергетиката Петър Димитров, без да има договор и без да се знае колко ще ни струва. Това обясни в ефира на Би Ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова.Димитров.

Тя бе категорична, че ако не платим тези пари, излагаме на сериозен риск на енергийната система на страната. А последиците за страната ще бъдат много тежки. На първо място, може да се стигне до обявяването в несъстоятелност на НЕК, което ще бъде изключително критична за нашата национална сигурност. На второ място, „Атомстройекспорт“ може да продаде оборудването на трета страна, без да даде обяснение на НЕК. Така на практика НЕК ще има да плаща един дълг, но няма да получи никакви активи.

Ако ние притежаваме тези реактори, това ще бъде един актив за страната. Едва, когато получим това оборудване, ще трябва да преценим каква ще бъде съдбата на реакторите, посочи Петкова и добави, че правителството е решено до край да защитава българския национален интерес и сигурност.

Тя увери, че плащането на оборудване ще стане едва след като българската страна се убеди, че тези реактори са произведени и са в наличност.

Петкова подчерта, че заемът, който е гласувал МС, е възмездна финансова помощ, която подлежи на възстановяване е по никакъв начин няма да бъде за сметка на други плащания, като социални, здравни и пр.

На въпрос на водещата какво ще се случи с проекта АЕЦ „Белене“, енергийният министър изтъкна, че ако се вземе решение за неговото рестартиране, това трябва да стане при ясни параметри, което означава много точна и професионална икономическа обосновка. По думите й такава възможност все пак има, предвид това, че има и определен инвеститорски интерес към него.

.