Кабинетът реши: Банката за развитие минава под шапката на Божидар Лукарски

През последните години институцията беше забъркана в редица скандали

Правителството одобри промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР), с които се предлага министърът на икономиката да бъде определен за орган, упражняващ правата на държавата в капитала на „Българската банка за развитие“ АД. Това се казва в съобщение от „Дондуков” 1, цитирано от Би Ти Ви.

Според сега действащия текст на ЗББР (чл.5, ал.2), принципал на банката е министърът на финансите.

Мотивите за промяната са, че с тях „ще се подобри координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия”, като ще има и „повишаване конкурентоспособността на българската икономика като цяло”.

Ако промените в закона минат през пленарната зала, ББР ще стане едно от най-големите дружества в системата на икономическото министерство със своите активи за над 1,6 млрд. лв., от които – към октомври 2015 г. – над 700 млн. лв. собствен капитал.

Създадена през 1999 г. като Насърчителна банка, Българската банка за развитие има за цел да подпомага с изгодни кредити малкия и среден бизнес.

През последните години обаче тя беше забъркана в скандали, като през 2014 г. членът на надзорния ѝ съвет Димитър Димитров каза, че 70% от отпусканите кредити са отишли в 20 фирми. „В крайна сметка кредитирането на малкия бизнес е било символично и незначително. Енергията е похабена в "свирката", а не за реални действия. В баланса има нездравословно увеличаване на концентрациите в кредитния портфейл. Кредити са отпускани предимно на големи корпорации”, посочи той.