Ryanair подаде жалба срещу "България ер" в Еврокомисията

Oплакването е, че българският превозвач не плаща задълженията си към Летище София

Нискотарифната авиокомпания Ryanair - най-големият въздушен превозвач в Европа, е подала жалба срещу "България ер" в Европейската комисия. Това обяви главният търговски директор на на ирландската компания Дейвид О’Браян на пресконференция в София.

"До нас достигна информация, че "България ер" не плаща задълженията си към Летище София, което е държавно. Така че ние го възприемаме като вид субсидия на държавата към тази авиокомпания. Ние си плащаме всичко навреме и искаме и конкурентите ни да го правят", каза шефът в Ryanair.

Той уточни и че "България ер" не само, че не плаща задълженията си към летището в столицата, но и ползва отстъпки в цените за вътрешните полети до аерогарите във Варна и Бургас, каквито други превозвачи не могат да получат. От Ryanair, която се чели в първото място по брой пътници от София още през първата година, в която стартира полети от българската столица, посъветваха българските власти да бъдат много внимателни когато отдават най-голямото ни летище на концесия.

"Смисленото е аерогарата да бъде дадена не на този, който извади най-много пари, а на онзи, който ще държи таксите за излитане и кацане най-ниски и по този начин ще привлече повече пътници и приходи", посочи главният търговски директор на на ирландската компания. Според него лошите примери за неправилно сключените концесионни договори за летища в Европа са страшно много. Като такива О’Браян посочи изрично отдаването на летища в Атина, в Албания, Кипър и Грузия. Мениджърът посъветва българските власти да потърсят летищен оператор като тези в Манчестър, лондонското "Станстед" или Дъблин, които са успели чрез атрактивни условия да увеличат многократно броя на пътниците, а оттам и на печалбите си.

Ryanair обяви днес и разписание за полетите си от и до София през лято 2017 г. Компанията ще обслужва 19 нови летни дестинации – Атина, Баден-Баден, Барселона, Берлин, Бирмингам, Брюксел, Кастейон, Кьолн, Дъблин, Айндховен, Гласгоу, Хамбург, Ливърпул, Мадрид, Меминген, Милано, Рим, Стокхолм и Тревизо, както и повече полети до летище Станстед, Лондон – два пъти дневно. На 6-и септември Ryanair ще открие софийската си база, на която ще са базирани 3 самолета на обща стойност от 300 милиона долара.