Стопират кражбите на фирми чрез промени в Търговския закон

Важните решения на управителните органи на компаниите да се заверява при нотариус

Парламентът прие промените в Търговския закон на първо четене. 118 депутати бяха "за", двама се въздържаха, а никой не гласува "против". С промените се цели да се ограничат случаите на злоупотреби при вписвания, заличавания и обявявания в търговския регистър.

Депутатите приеха на първо четене промени в Търговския закон, с които да се ограничат кражбите на фирми у нас. Те предвиждат важните решения на управителните органи на компаниите да се заверява при нотариус. Именно чрез подправяне на такива решения се извършват най-често кражбите на компании. Злоупотребите се прекратяват с въвеждането на две последователни нотариални удостоверявания – на подписа и на съдържанието на документи, с които се прехвърля предприятието като съвкупност от права, задължения и фактически документи. 

Това ще важи при прехвърлянето на дялове и при решения за включването и изключването на съдружници. С тези промени се правят изменения и в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, с които се урежда изчисляването на проста такса при заверката на подпис и на съдържание и се вменява задължението на нотариусите да съхраняват оригинали от подадените за заверка документи. Промените, касаещи "кражбата на фирми" срещнаха широка подкрепа в пленарната зала. 

По отношение производството по несъстоятелност законопроектът въвежда презумпции за неплатежоспособност, чиито цели са да улеснят доказването на състоянието на неплатежоспособност и да ускорят производството. Законопроектът съдържа и промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, с които се урежда изчисляването на проста такса при заверката на подпис и на съдържание и се вменява задължението на нотариусите да съхраняват оригинали от подадените за заверка документи.