Работодателските съюзи зовават за бойкот на преговорите за осигурителните прагове

В края на юли работодателските съюзи настояха законодателните разпоредби, свързани с праговете, да бъдат отменени

Националните работодателски организации призовават браншовите съюзи да не участват в преговорите със синдикатите за определяне на минималните осигурителни доходи за догодина. Според тях осигурителните прагове са остаряла практика, която трябва да бъде заменена с нов модел за определяне на минималната заплата в страната.

Преговорите между браншовите съюзи на работодателите и на синдикатите за праговете за следващата година обикновено се водят през август, за да послужат през септември за съставянето на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на държавата. В браншовете, където не се постигне съгласие между бизнеса и синдикатите, праговете се определят административно като обикновено се налага повишение със средния процент.

На 19 август Министерството на труда е разпратило указание за започване на преговори по браншове с прогнозен размер на минимална работна заплата от 460 лв. за 2017 г. (420 лв. през 2016 г., увеличение с 9.5%). Този размер не е съгласуван със социалните партньори, пишат работодателите. Според тях определяните административно минимални осигурителни доходи се разминават драстично със състоянието на отделни браншове, производителността на труда и ръста на цените.

В края на юли работодателските съюзи настояха законодателните разпоредби, свързани с праговете, да бъдат отменени. Те смятат, че тази практика увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Подобни механизми за определяне на прагове по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, напомнят те.

В писмото им до браншовите съюзи се напомня, че "под натиск на синдикалните организации, в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване само на осигурителите за отклоняване от осигурителни задължения в значителни размери, което обезсмисля определянето на прагове".