​Държавни дружества остават пристан за скандални червени министри

Министерството на икономиката няма отговор с какво Овчаров, Гагаузов и Димитров са полезни на данъкоплатците

Министерството на енергетиката отказва да даде логични обяснения, защо номенклатури на БСП, свързани с корупционни скандали и провала на българската енергетика и икономика, продължават да заемат важни държавни постове.

В края на парламентарния сезон депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев отправиха конкретни питания до министър Теменужка Петков за министрите на Тройната коалиция Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Петър Димитров. Овчаров сега е представител на държавата в Съвета на акционерите на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Петър Димитров е член на Управителния съвет на ДП“Радиоактивни отпадъци“, а Асен Гагузов е член на Съвета на директорите на смесеното българо-гръцко дружество „Ай Си Джи Би“, което реализира проекта „Междусистемна газова връзка България-Гърция“.

Въпреки, че от две години БСП не са на власт и тримата видни социалисти продължават да са на държавна ясла и да лапат солидни възнаграждения.

Тримата депутати са категорични в питанията си, че не става въпрос просто за кадрови промени, а за доверието на хората, които са ги избрали. За милионите български граждани, на които трудно могат да обяснят 

безпринципната позиция на държавата

по отношение на служебното положение на Румен Овчаров, Асен Гагузов и Петър Димитров.

„В случая политическите сметки убиват доверието и надеждата на хората, че в България може да има и принципна политика“, казват Андреев, Славов и Димитров. Те припомнят на енергийния министър и редица скандали и съмнителни схеми, в които са забъркани имената на хората на БСП и чрез които на държавата са нанесени щети за милиарди.

Още по-смущаващи обаче са отговорите на министър Петкова (виж в  галерия, б.р.), защото в тях липсва каквато и да е конкретика – има ли министърът доверие в тези лица като представители на държавата и с какво са били полезни на обществото, заемайки тези постове.

След дълги обяснения как Овчаров е заел поста в „Лукойл Нефтохим Бургас“, министър Петкова накрая лаконично казва: „Към настоящия момент Министерството на енергетиката не се е възползвало от нормативната възможност, предвидена в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за промяна в състава на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. 

Кристално ясно става, че министерството не се възползва вече две години от правата, но няма отговор 

с какво Овчаров е толкова ценен и важен, че остава непоклатим.

Със същия чиновнически подход е отговорено за Гагаузов и Димитров.

Гагаузов не взимал самостоятелно решения в Съвета на директорите на дружеството, а смяната му зависела от Общото събрание на акционерите (в което държавата има решаваща дума, б.р.). За Петър Димитров пък отговора е направо комичен – договорът му изтичал през 2014 г., но през май същата година бил подновен и удължен до 2017 г. Любопитното е, че и Петър Димитров и Асен Гагузов са надхвърлили пенсионна възраст, но не се разделят с държавните постове. 

Странното е също, че министър Петкова, като шеф преди това на Държавен агенция за финансов контрол, проведе проверка и изготви доклада за „Белене“, в който визира като отговорни за потъването на милиарди държавни пари, хора, чиито постове днес брани. Очевидно е, че други интереси, най-вероятно политически диктуват правилата на играта.

„Разочаровани сме от тези отговори, макар че очаквахме подобни обяснения. Не обвинявам министър Петкова, тя направи достатъчно за важни реформи в енергетиката. Проблемът е, че това изглежда е политика на цялото държавно ръководство. Не може от една страна държавата да се чуди какво да прави с корупционния проект“Белене“, а хора, отговорни за това, да се радват на добре платени държавни постове. Показателно е поведението на Румен Овчаров, който продължава да защитава вредна политика за „Белене“, твърдейки, че тази АЕЦ е печеливша за България. Той продължава да прави политически изказвания по теми, свързани с предстоящите избори, което е недопустимо със статута му на държавен чиновник. Фактът, че тези трима видни министри на БСП, свързани с укорими политики, са непоклатими, ме кара да вярвам, че това е държавна политика. Жалко е,, ако така се разбира националното обединение. Без справедливост и върховенство на закона национално обединение не може да се случи“, коментира пред Faktor.bg Методи Андреев.