Икономист: Българите са в порочен кръг на бедност

Цачев прогнозира още, че банковият сектор в еврозоната ще преживее мини криза, но тя няма да се отрази върху българските банки

Храните и другите стоки от първа необходимост ще поскъпват през следващите шест месеца. Това прогнозира икономистът Цветослав Цачев. 

В интервю за БНР той отбелязва, че българската икономика може да отбележи ръст от максимум 2-3 % при благоприятен развой в Европа, което е много над средноевропейското равнище. Доходите обаче ще останат много ниски, допълни Цачев. Аргументи за това той вижда в ниското ниво на заплащане в секторът на услугите, което е под средното, а на практика те представляват половината икономика. 

България е една от страните в Европейския съюз, която има най-силен растеж. Но по отношение на реалните доходи ние много изоставаме. Един порочен кръг на бедността, подчертава икономиста.

Цачев прогнозира още, че банковият сектор в еврозоната ще преживее мини криза, но тя няма да се отрази върху българските банки. Причината е, че те се финансират основно от български източници, което ги прави защитени от сътресения в Европа:

Това е разликата ни с 2008 година, когато българските банки разчитаха много на чужд ресурс. Когато той изчезна, когато стана скъп, това доведе до пренасяне на кризата в България по отношение на кредитирането. Сега сме защитени в много голяма степен.

Британският референдум за излизане от ЕС вероятно ще се отрази негативно на всички икономики, с които България търгува, смята експертът:

Кризата, която се очертава, ще се пренесе – ще има по-малко потребление в Европа. Насилието, което наблюдаваме, ще се отрази и върху потребителското доверие, и върху инвестициите.