За пръв път от 11 години безработицата у нас под средноевропейската

Младежката безработица все още е около 13 процента, но и тя е спаднала с три пункта в сравнение с миналата година.

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средноевропейското и е малко над 7 процента, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Министърът уточни, че първите промени на Закона за насърчаване на заетостта предвиждат на всеки шест месеца областните управители и работодателите по региони да дават точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Това ще даде възможност да се насочат правилно инвестициите за обучение и квалификация.

От следващата година министерството ще стимулира т. нар. географска мобилност. Тя предвижда в продължение на една година да се поемат до 200 лв. от разходите на безработни, които са си намерили постоянна работа в друг регион, отдалечен над 50 км от мястото им на регистрация. Досега близо 2000 души са заявили желание да получат такава мярка за заетост, но с приоритет тя ще се предоставя на децата, напуснали институции.

Министърът съобщи още, че над 8300 млади хора са се възползвали от програмата за младежка заетост, която стартира в началото на програмния период, и близо 40 процента от тях остават да работят в предприятията и след приключване на стажа им.