БДЖ спира влакове заради неизправни локомотиви

Ще бъде спряно временно обсужването по малко натоварените линии

Пътнически влакове, обслужващи маршрути с малко пътници, ще бъдат спрени от движение от 27 юли, а пасажерите ще бъдат превозвани с автобуси. Същото ще стане и композициите, обслужващи участъците по ремонтираните в момента жп линии Бургас-Карнобат-Сливен и София-Копривщица-Карлово, където в момента пътниците се прекачват от влак на автобус и обратно на влака. Те също вече ще се возят само с автобус за тяхно удобство, съобщиха от Българските държавни железници (БДЖ) в четвъртък.

Мярката се предприема заради все по-често авариращите локомотиви на държавния превозвач. "Сериозни всекидневни аварии затрудняват навременното осигуряване на годен железопътен състав и създават неудобства за хиляди пътници по различни направления. Пикът в авариите се дължи на напредналата експлоатационна възраст и интензивното натоварване на машините – средната възраст на локомотивите в състава на пътническите влакове на националния превозвач е около 40 години, като всеки от тях обслужва по няколко влака в рамките на денонощието", обяснява непопулярното си решение компанията, която според действащия си график ежедневно осигурява 560 влакови композиции.

За да не продължава ситуацията със закъсняващи влакове и изнервени пътници заради повреди на локомотивите, БДЖ ще спре обслужването на ненатоварени линии докато ремонтира машините. Заради това и се предприема промяна в разписанието на превозвача от 27 юли до 15 септември, докогато трябва да са приключили ремонтите на локомотивите. Не се посочва колко ще струва възстановяването на машините и колко от тях подлежат на неотложния ремонт.

Засегнати ще бъдат някои пътнически влакове в участъците Бургас-Карнобат-Сливен; София- Копривщица-Карлово; Мездра- Бойчиновци-Монтана-Берковица; Пловдив-Карлово; Долна махала-Хисар; Стара Загора-Карлово; Горна Оряховица-Шумен; Мездра-Плевен; София-Перник; Своге-София и София-Банкя.

Редовните пътници, използващи влакове за придвижване до работа, ще бъдат минимално засегнати, а за сезонно натоварените влакове до Варна и Бургас ще бъде осигурен нормален график. "Във всички възможни случаи, железопътната компания е направила необходимите допълнителни корекции, за да улесни придвижването на пътниците – удължени са маршрути и са коригирани разписания на близки по време влакове,", посочват от БДЖ.

Автобуси ще се движат вместо някои влакове в участъците Мездра-Бойчиновци-Монтана-Берковица; Долна махала-Хисар и Стара Загора-Карлово с минимални изменения в разписанията.

Не се планират промени в движението на международните и бързите влакове.

От БДЖ с извиняват на клиентите си и допълват, че подробна информация за въведените промени може да се получи на билетните каси на гарите, на националния информационен телефон 0700 10 200 или на официалната интернет страница www.bdz.bg. На интернет страницата ще бъде публикувано и разписанието на автобусите в участъците, където влаковете ще бъдат временно заменени с алтернативен транспорт.