Зам.-социалният министър: Работещите майки стават приоритет

Целта е майките да могат да се върнат на работа след навършване на 6 месеца на детето – в такъв случай те ще получават към заплатата значителна сума като добавка

От 1 юли прагът за отпускане на семейните помощи за деца се повишава от 350 на 400 лева. Мярката ще засегне 350 000 - 400 000 семейства. Това каза в ефира на БТВ зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Повече бременни жени, повече майки ще могат да кандидатстват в системата на социалното подпомагане, добави тя. Сачева уточни, че годишно над 500 млн. лв. се насочват за семейни помощи. Социалната политика погрешно се разбира, че е само за бедните, гладните и безработните – тя е за всички нас, заяви зам.-социалният министър. Тя обясни, че в момента се готвят промени както в Кодекса за социално осигуряване, така и в Кодекса на труда. 

Целта е майките да могат да се върнат на работа след навършване на 6 месеца на детето – в такъв случай те ще получават към заплатата значителна сума като добавка. Има договорка с министъра на финансите, че работещите майки ще бъдат приоритет. Говорим за реални промени, не само за мечта. В момента се правят разчетите, посочи Сачева. Социалната система не би трябвало да понася толкова обвинения, особено що се отнася до социалните служители, заяви още зам.-министърът на труда и социалната политика. 

По думите й тези служители работят по множество казуси, свързани с най-разнообразни проблеми, а работата им е изключително тежка. Занапред ще работим все повече към подобряване на средата в семействата. Те имат нужда от сериозна подкрепа, която далеч не е само финансова – ще бъде разширена работата с психолози и достъпът на децата до логопед, каза още Деница Сачева.