Заработи реверсивната връзка с Гърция

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме по-ниска с до 50% цена за трансферите от Гърция.

За първи път от 1 юли България ще може да получава, макар и виртуално, природен газ от други източници, различни от Русия. За тази цел Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме специална по-ниска с до 50% цена за трансферите от Гърция.

Виртуалният пренос ще се осъществи през газовата ни връзка с Гърция между Кулата и Сидирокастро. Виртуален е, защото няма реално прехвърляне на синьо гориво през гръцката граница, а това става през румънската по схема. След като се договарят количествата, България плаща за газа, идващ от Турция за Гърция. Уговорените количества остават в Гърция, но България ги взима от руските доставки за Атина, които пък остават у нас. Така реално страната ни отново получава руски газ, но по документи той идва от Гърция.

"Благодаря за безкрайната подкрепа, която получихме тези няколко месеца, когато водехме преговори с гръцките си колеги и Газпром, за отваряне на пазара, което искам да отбележа, че се случва за първи път в газовата ни история." обясни Георги Гегов, изп. директор на Булгартрансгаз