Шеф на Сметната палата: Висши чиновници вече крият кредити, а не заменки

Контролът на одитния орган е само документален, изтъкна Цветан Цветков

Заемащите висши държавни длъжности вече премълчават пред Сметната палата задълженията си по кредити. По-рано властимащите редовно са се опитвали да крият “апетитни заменки”. Това разкри в студиото на Би Ти председателят на одитния орган Цветан Цветков пред bTV.

“Около десет души, заемащи длъжности според обхвата на проверката, която Сметната палата прави, имат солидарни ипотекарни задължения по инвестиционни кредити”, уточни Цветков, като изводът за скрити кредити в контролния орган правят на основата на подадените тази година декларации.

От обявените по-рано 59 държавници, неспазили закона, 26 въобще не са подали декларации, а останалите са го направили, но не са спазили срока. Такъв е случаят на депутата Георги Кадиев, който закъснял с подаването.

Председателят на Сметната палата посочи, че проверките за съответствие са изцяло документален контрол, защото ще се правят сравнения с регистрите - имотен, на МПС и други и тя ще продължи 6 месеца. 

Нашата роля е да публикуваме данните в годишните декларации и да проверим дали тези данни са верни. Това можем да направим, ако са ги посочили в публичните регистри. Сметната палата няма за задача да издирва източниците на средствата и материалните придобивки, които държавниците декларират. Нашият контрол е само документален, няма как да установим дали цената, на която е бил придобит един имот, е реална. Целта на тези декларация и деклариторски, така е разписано в закона и ние спазваме стриктно законодателство, коментира шефът на одитната агенция.

Цветков каза още, че предстои да бъде направен одит в "Центъра за градска мобилност", сектор с голям обществен интерес. 

Той посочи също, че един от големите проблеми на общините е липсата на ефективен вътрешен контрол. Затова ще бъдат направени законодателни промени, които предвиждат на одитни комитети към общините.