Мартин Димитров: Очаквам КЗК да каже какви са аномалиите при горивата

Марио Гавраилов предлага да бъде въведена наказателна отговорност при доказване на картел

Дълго време цената на горивата, без данъците, у нас бяха над средните европейските. Това беше неприятна тенденция доста години, но сега ситуацията вече е малко по-добра. Няма логика цената на горивата да е по-висока от средноевропейските, при положение, че в България има ниска ставка на ДДС и най-ниските акцизи от страните в ЕС. Това обясни в ефира на Нова ТВ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който заедно с говорителя на КЗК Марио Гавраилов коментираха различните цени на горивата в страната и проблема с картел в този сектор.

По думите на Димитров е странно, че там където е най-големият производител на петрол – Бургас, горивата са по-скъпи, в сравнение с Габрово и Смолян, заради това, че нямат транспортни разходи. Като друга аномалия той посочи и обстоятелството, че една и съща верига продава горивата с марш от няколко стотинки.

Марио Галраилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията, обясни този факт с напасване на пазара.

Когато един конкурент предлага на по-ниски цени горивата, тогава и другите започват да се равняват по тези цени, това се отнася и до големите играчи. Така изглежда ниската цена на петрола в Смолян – 1.69 лв. Но може да става дума и за некачествени горива, които са с неплатени акцизи, например. Нормално е цените на горивата в София да са най-високи, защото има най-голямо търсене. Столицата е най-големият пазар и е нормално цените на горивата през лятото да се повишават, уточни Гавраилов.

Той обясни, че в момента се проверява дали има картел в горивата. Този етап върви към финал и новата комисия ще се произнесе по този казус. Гавраилов обаче счита, че е добре да бъде въведено наказание при установяването на картел, както е във Франция.

В повече от 20 държави има наказателна отговорност за установяване на картел, включително и в съседна Македония. Смятам, че тази мярка е резонна, когато има установени нарушения и аномалии в сектора, категоричен бе говорителят на КЗК.

Аз от много време имам съмнения за картел. Важно е следващият състав на Комисията за защита на конкуренцията да проведе това разследване добросъвестно. Добър пример е Румъния, където има същите проблеми, там са намерили начин да защитават конкуренцията, която е изкривяване. Аз съм съгласен с допълнителната санкция за картел, която би довела до по-добра конкуренция. Но нека КЗК първо да докаже каква е аномалията на пазара за горивата, и тогава ще се организираме да направим следващите стъпки. Нека да разпределим задачите, призова Мартин Димитров.

Днес ще е изслушването на новата КЗК. Депутатът се надява нейните членове да не изпращат своя говорителя, за да обяснява гласуванията и решенията си, които са вземали.